[...] jednak służy tylko jako przykład w celu zrozumienia mechanizmu układania diety. Podstawowe zasady zdrowego żywienia: 1. wybierać produkty jak najmniej przetworzone (lepiej surowe niż gotowane, lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych [...]
[...] wodach, osączyć, osuszyć, pokroić w paski, dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę posypać zieleniną. 133. Sałatka pieczarkowo-warzywna Baza, wszystkiego mniej więcej po równo: surowe pieczarki obrane ze skórki, pomidory, ogórki, seler naciowy Pieczarki pokroić w plasterki, ogórki, pomidory, seler naciowy w kostkę, Sos (dobry też jako dip do różnych [...]
[...] jest magnez, który ułatwia czerpanie energii z węglowodanów. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Zdecydowanie preferujmy warzywa i owoce w postaci surowej, po ugotowaniu sa one niejako wyprane z witamin i minerałów. Ale często witaminy i minerały z pożywienia nie pokryją naszego zapotrzebowania, tak wiec musimy sięgać [...]
[...] tak, żebyśmy nie marnowali naszej energii na takie historie i zjadali po prostu te produkty, które składają się już z wolnych aminokwasów i enzymów? Takim przykładem są surowe owoce i warzywa (soki z warzyw). Wiem, że teraz stwierdzicie, że jest tam w sumie tyle białka co kot napłakał, ale po pierwsze człowiek aż tak dużo białka nie [...]
[...] przyswajania wynosi - miedzy bialkiem serwatkowym a kazeina 6-10g/h (~10g/h serwatka,~6g/h kazeina) kiedy to bialko jajka wchlania sie z szybkoscia -ugotowane ~3g/h -surowe ~2g/h! (surowe w 50-60% ilosci spozytego) suma sumarum - najlpeszym wyjsciem jak zawsze jest wysposrodkowanie wszystkiego i kupienie mixu - wpi/wph + wpc maly [...]
[...] tak, żebyśmy nie marnowali naszej energii na takie historie i zjadali po prostu te produkty, które składają się już z wolnych aminokwasów i enzymów? Takim przykładem są surowe owoce i warzywa (soki z warzyw). Wiem, że teraz stwierdzicie, że jest tam w sumie tyle białka co kot napłakał, ale po pierwsze człowiek aż tak dużo białka nie [...]
[...] ostre kły, pazury do rozszarpywania zdobyczy to przepraszam. To, że potrafimy i g**** zjeść nie znaczy, że jest to zdrowe. Mieszkaj w lesie, pij wodę ze źródła i jedz surowe owoce. Tego typu teksty negują całą współczesną medycynę. Bo człowiek nigdy nie stosował w takiej ilości leków, nie było szpitali, środków odkażających, a operacje 150 [...]
[...] umożliwiający uniknięcie raka.Właściwa dieta – to ok. 20% produktów kwasotwórczych i ok. 80% zasadotwórczych. Dlaczego? Ponieważ doskonale alkalizują organizm surowe warzywa i owoce, świeże soki (w przeciwieństwie do soków z kartonów i butelek), kiełki zbóż (w przeciwieństwie do samych zbóż), migdały, algi, tofu, kasza gryczana i [...]
[...] niebezpieczna. Ten niewielki szczegół uszedł uwagi Iwanowa. ZASADA TRZECIA Jest nią jedzenie surowych produktów. Nad problemem tym pracowała Galina Szuwałowa. Spożywaniem surowego pokarmu leczyła choroby onkologiczne. Jeśli jednak pacjent zda się tylko na jedzenie surowego pokarmu, to będzie skazany na dietę do końca życia, ponieważ surowy [...]
Armagedda, ta moja dieta to taki miszmasz z przeczytanych ostatnio w necie artów na temat: żywienie a trądzik. Herbata z dzikiej róży wzięła się stąd: http://www.twojadieta.info/dieta/dla_grupy_krwi_ab Nie mam pojęcia, czy takie podejście do diety, jak w tym linku ma sens, ale człek zdesperowany chwyta się wszystkiego. Spróbowałem, posmakowała mi [...]
[...] antyzywieniowe występują w surowym białku jaja, że tak rzuciłeś frazesem, bo tak się przyjęło w oświeconym środowisku. Nikt o kwasie fitynowym nie mówił. Natomiast surowe białko jaja zawiera chyba to się nazywa awidyna, która zwyczajnie utrudnia trawienie białka. Strawność takiego białka jest bardzo niska. Picie surowych jaj w celu [...]
[...] białek ( rozłożone białka na aminokwasu) są ekrpesowo wchłaniane , bo nie wymagają nawet rozkładu przez enzym, na nawet hydrolizaty mają te enzymy w sobie nieraz. Czyli generalnie surowe płynne białko jaj nie byłoby lepszym wyborem, niż WPC/WPI albo pieczona pierś z kurczaka/indyka? Mówimy tutaj o wpływie na budowanie masy mięśniowej oczywiście.
[...] ( rozłożone białka na aminokwasu) są ekrpesowo wchłaniane , bo nie wymagają nawet rozkładu przez enzym, na nawet hydrolizaty mają te enzymy w sobie nieraz. Czyli generalnie surowe płynne białko jaj nie byłoby lepszym wyborem, niż WPC/WPI albo pieczona pierś z kurczaka/indyka? Mówimy tutaj o wpływie na budowanie masy mięśniowej oczywiście. [...]
gdyby faktycznie w 100g schabu surowego bylo 30g bialka, byloby to najpopularniejsze mieso u pakerów prawdopodobnie jest błąd, lub autorowi tabeli chodzilo o wage schabu upieczonego we wszystkich tabelach jakie ja widzialem, surowe 100g schabu zawiera 19-21g bialka
[...] proch i batony to srednia pomysł. Ale nie najgorszy. Zawsze to lepiej zjeść batona czy wypić szejka niż zjeść Marsa i wypic szklankę soku. Najlepsza opcja to mięso + surowe warzywa. Mięso i warzywa ( czyt białko,węglowodany z warzyw i błonnik) nie mają żadnego negatywnego wpływu na kompozycje ciała! Mało tego. Majac pozytywny wpływ. [...]
[...] to przynajmniej każe ograniczyć jego spożycie. Na pewno większość z nas źle trawi laktozę na pewno kazeina jest ciężkostrawna, ale tez wiele produktów mlecznych oraz mleko surowe zawiera zdrowa florę bakteryjna oraz witaminy i minerały pewna jego ilość na pewno może gościć na naszych stolach. Drugim produktem zabronionym w diecie były wszystkie [...]
[...] już różny. Forma do białka to wiadomo że lepiej bazować na zwierzęcych. Białko "idealne" to białko z jaj kurzych. Ale co nie znaczy że mamy jeść tylko jaja. Zwlaszcza surowe. Niczym Rocky. Amiogram się różni. Są lepsze i gorsze. Ale też Aminogram się uzupełnia. No chyba że jemy tylko jeden produkt dziennie i nic więcej. Więc też nie ma [...]